Basisudstyr for en undervandsjæger

Hvad skal jeg bruge til undervandsjagt? Komplet liste over udstyr!

 
 

Vigtigst af alt er dragt, maske og finner. En harpun er selvfølgelig også væsentlig, men hvis man fryser, så er det ikke særligt sjovt. Masken er vigtig, da en utæt maske er til stor iritation og tager morskaben ud af sporten. Finnerne er på linje med masken vigtig, da trætte ben eller finner der klemmer, ikke giver den rette komfort og afbalancerede fremdrift. Men den absolut vigtigste del af udstyret er dragten, da man hurtigt mister interessen ved at være vandet hvis man fryser. Bly er dog nødvendigt sammen med dragten, da dragten er flydt med mikroskopiste små luftbolbler, som virker som isolering. De smp bobler giver dog en masse opdrift, og for at modvirke denne opdrift må du kompensere med et blybælte med bly på.

 

For at du på din første tur ikke står og mangler noget af det essentielle udstyr, har vi lavet en liste med lidt uddybende kommentarer til hvad der er væsentligt at hæfte sig ved når du skal ud og købe grej for første gang. Der er selvfølgelig meget mere at sige omkring udstyr til undervandsjagt, så dette er bare et ment som et overblik. Når du skal købe udstyr for første gang kan det være lidt af en jungle, så det er rart i det mindste at vide hvad du skal bruge på et dyk og hvad der er mindre vigtigt.

 

Hvis du vil vide mere laver vi også et grundigere gennemgang af grej i butikken, så du her kan få flere tips og tricks til hvad du skal købe og hvordan du bedst muligt kan sammensætte dit grej, så det passer specifikt til dig.

 

Udstyrsliste:

 

Fisketegn

Et fisketegn skal du have for at måtte skyde fisk. Prisen er rimelig og går blandt andet til udsætning af yngel og fiske pleje. Du kan købe dit fisketegn på fisketegnsystemet, hvor al gældende lovgivning også er samlet . Som undervandsjæger skal du bruge et lystfisketegn.

 

Snorkel

Snorkelen gør at du kan trække vejret mens du ligger og kigger ned i vandet. De simple snorkler uden ventil er oftest de bedste.

 

Masken

Din maske skal sidde tæt til dit ansigt og give dig et godt udsyn i vandet. Du kan teste om en maske passer dig ved at sætte den på ansigtet (uden at spænde den fast), trække vejret gennem næsen og bøje hovedet fremover. Hvis masken bliver siddende og er tæt når du rykker i den med hænderne, har du fundet en god maske til din ansigtsform.

 

Svømmefødder/Finner

Finnerne til begynderen bør være så bløde som muligt, så de arbejder for dig og ikke omvendt. Finnerne skal købes tilpas store, så den tykkelse sokker man bruger let kan være i fodlommen. Fodlommerne må ikke stramme. Der er grundlæggende tre forskellige typer finner; plastic-, glasfiber- og carbonfinner, som ligger i hver deres prisklasser. Plasticfinner er gode som begynderfinner, glasfiber koster mere men giver også mere fremdrift for den brugte energi og dermed mere svømmekomfort i vandet og carbonfinner er lettere og lige det bedre end glasfiber.

 

Dragten

Vi anbefaler en to-delt open cell våddragt i tykkelsen 5-7mm. Med en 7mm er du dækket godt ind til danske forhold, men du bliver lidt varm om sommeren. Med en 5mm er du mest komfortabel i sommerhalvåret. De fleste uv-jægere ender med at købe én af hver tykkelse.

 

Sokker og Handsker

5 finger handsker er at foretrække. Tykkelse efter årstid. Jo tyndere jo bedre føling med udstyr og fisk. Men altid en handske, da opløste hæænder let for rifter. Sokker bør i danske farvande være 5 eller 7 mm og passe til fodlommerne på finnerne.

 

Bælte med bly

Du skal kunne være afbalanceret i vandet, og derfor er et blybælte vigtigt. Hvis du har vandlinjen ca. midt på din dykkermaske mens du flyder oprejst i vandet, så har du fundet det rette antal kg til dig. En anden regel er 1 kg. pr. 10 kg kropsvægt ved en 5 mm dragt og 1.4 kg. pr. 10 kg. kropsvægt ved en 7 mm dragt.

 

Kniv

Bruges til aflivning af fisken, men fungerer også som sikkerhedsudstyr. Du skal altid have kniven siddende så du kan få fat i den med begge hænder. Evt. 2 knive kan anbefales.

 

Bøje m. flag

En på mange måder praktisk anordning, som gør at du er synlig for både, surfere og andre dykkere. Samtidig kan du, hvis du bliver træt, lægge dig på bøjen og slappe af. Den er også praktisk til at sætte stringer, lygte og andet grej fast på.

 

Flydeline

Flydelinen er bindeledet mellem dig og bøjen. De fås i forskellige længder og kvaliteter. Vi anbefaler at du sætter den ene ende fast i blybæltet i sin egen D-ring, så linen ikke bliver væk fra dig.

 

Harpun

Harpuner fås som trykluft og elastik. Elastikharpuner er mest udbredte, da den er simpel at anvende og du let kan udskifte nedslidte dele. Vi anbefaler enten en 75’er eller en 90’er (længde på harpunen), da de er alsidige og kan klare de fleste fisk herhjemme.

 

Stringer

En slags syl monteret på en line. Bruges til at hægte fiskene fast til bøjen eller i dit blybælte.

 

Sæbevand

Medbring PH neutralt glidemiddel opløst i vand. Indersiden af dragten skylles i dette før omklædning, så det er muligt at komme i den. Ellers er det nærmest umuligt og ret smertefuldt at komme i dragten, og man ødelægger hurtigt dragten.

 

Nicce to have


Balje eller drybag til udstyret.

Det er praktisk med en balje eller en drybag til dit udstyr, da det vil være vådt af saltvand efter brug.

 

Poser til fisk

Køletaske og køleelementer til fiskene holder dem friske under turen hjem, men almindelige gennemsigte affaldssække kan også bruges.

 

Væske og energi

Eksempelvis vand, saft, chokolade og nødder er godt at have med på bøjen, da man bruger en masse energi og væske under jagten. Hvis ikke man har væske og energi med på selve dykket er det vigtigt at tanke op lige efter, så tag altid godt med kulhydrater med i tasken.

 

Dryboks

Til bilnøgler og andre småting, som man ikke vil efterlade på land.

 

Lys markering på land

En super god løsning. Så kan man se hvor man er gået i vandet.

 

Ur eller computer

Om det er et analog ur eller en desideret dykkercomputer, er det rigtig nice to have, så man kommer hjem til aftalt tid, og så ingen bliver bekymret for en.

 

Vægtvesten og ankelbly

Begge dele er med til at give en bedre vægtfordeling og letter trykket på hoften/ryggen.

 

Omklædning måtte

Den er rigtig god når der er mange sten eller hvis jorden er kold.

 

Clogs

Altid en god ting. Tag din clogs med ud på bøjen, så uanset hvor du komme op, har adgang til behageligt fodtøj, som kan passerer stenstrand og anden hårdt for fødder og sokker. Vælg dem i en størrelse så du stadig kan have dine sokker på i skoene.

 

Kompas

Kompas er Super nice to have, specielt hvis der mulighed for tåge.

 

Lygte

Alletiders forslag - specielt god når man skal se fisken under sten, moler eller i vrag.

 

Vaseline til skæg

Er et godt fif, så masken holdes tæt. Der er ikke noget være end vand i masken.